ZAŠTO VJEROVNIK POTIČE IZVANSUDSKU NAPLATU?

Posudili ste novac od zajmodavca i njime ste kupovali korisne ili čak manje korisne stvari. Novac je potrošen, kupljeni predmeti možda više ne postoje ili ne rade, ali sada novac treba vratiti. Nema drugog načina. U ovom trenutku potrebno je boriti se i učiniti sve da se troškovi ne povećaju više nego što je potrebno.

Predmet poslovanja vašeg vjerovnika nije naplata dugova, to nije nešto što on želi učiniti i tome posvetiti svoje vrijeme. Međutim, vjerovniku je potreban njegov novac natrag, da bi mogao nastaviti poslovati ili poboljšati svoje usluge svim kupcima.

Ako kasnite u plaćanju, vjerovnik vas pokušava kontaktirati, nazvati, poslati vam SMS, pisma, e-poštu. Često neuspješno. Zašto? Jedna od mogućnosti je da ga niste obavijestili o novoj stalnoj adresi ili adresi na kojoj vas može kontaktirati, novom telefonskom broju ili e-pošti. Za vas je vrlo važno da Vas se može kontaktirati.

Nakon neuspjeha naplate od strane vjerovnika, kontakt se obično prenosi na agenciju za izvansudsku naplatu. Vjerovnik se ne želi dalje baviti ovom situacijom, jer se mora usredotočiti na svoje poslovanje. Stoga za ovu aktivnost koristi stručnjake. Agencije za izvansudsku naplatu tvrtke su s velikim iskustvom u raznim područjima naplate. Njih poslovanje i pridržavanje propisa o zaštiti osobnih podataka, čuvanju bankarske tajne itd., kontroliraju vjerovnici. Ne trebate brinuti o svojim osobnim podacima, s  agencijama za izvansudsku naplatu ste sigurni. Nakon prikupljanja vratit će vaše podatke vjerovniku i izbrisati ih iz svojih sustava.

Važna značajka izvansudske naplate je da vas postupak naplate ne košta ništa kao dužnika. S druge strane, u slučaju sudske naplate može doći do značajnog povećanja iznosa duga zbog sudskih pristojbi, troškova odvjetničkog društva, troškova ovrhe itd. Međutim, to se ne događa u slučaju izvansudske naplate. Troškove izvansudske agencije snosi vjerovnik, bez obzira na broj radnji koje izvan sudska agencija mora izvršiti. Da, na primjer, pronađe vaše kontakte. Uvijek legalnim putem, putem društvenih mreža, telefonskih imenika itd. Zapamtite - biti u kontaktu uvijek je dobitak za obje strane.

Ako niste u kontaktu s vjerovnikom ili izvansudskom agencijom, nećete imati priliku dogovoriti se o roku otplate, uvjeriti vjerovnika da odgodi otplate niti dobiti savjet kako postupiti u vašoj situaciji. Vjerojatno ćete saznati da ste prisiljeni platiti tek nakon što vam izvršitelj blokira račun.

Dakle, korištenjem izvansudske agencije vjerovnik radi za vaše dobro i trošeći vlastita sredstva pokušava ne povećati vaše troškove i dugovani iznos.